Tuesday, 29 April 2014

I hate everything

Sometimes, when I feel to empty, I will start to hate everything. Not everything actually but some of it.

I do hate when I saw my not-so-enemy( the people I hate doesn't know the truth that I  hate them actually) success.  Getting interview for you know what makin' me hate her more. I clearly don;t have the real reason but I actually in deep of envy. I hate when seeing her happy face.Going for interview then post in Instagram so not like it.

 For the truth  actually, she's done nothing wrong to me. She's completely innocent but later I will forget about when I'm not alone anymore.

Next, I do hate my entire life when I become so bored with my daily routine. I feel that all I did in my life was so wrong.Everyone wants to blame me. How I feel I wanna shoot them one by one to make my heart satisfy.

I don't know when people will start seeing me doing the right thing. 

Then, I also start to hate how stupid I am to fall for the guys. I want to forget them everything about them.They just rubbish to me.The most less important in my whole damn life.

By the way, I start to throw every useless memories not to the sea but to the Hell I guess

Later, I feel I wanna throw the papers that makes my life misery. Each those papers contain my damn problem.

I want to run away from this damn life. Run to somewhere I can be myself, somewhere people don't live there,somewhere that people can't find me, somewhere people don't have to blame me anymore, somewhere people don't have to bother my life,somewhere people don't have to show off and the most important somewhere people doesn't exist except me. The place must be look so awesome and everything already was there and all I just do is stay there.Don anything what I want and nobody is there to say something.Wearing the dresses I like. And I will never worried anymore

I' ll free from everything that connected to negative things.

That's my dream life but It's only just a dream.

Sunday, 27 April 2014

Memilih kah aku?

Aku lately menghabiskan masa di hadapan komputer gara-gara Facebook. And aku juga asyik melayan group SBP 0913 because my super awesome friends at there. 

Tapi, dah lama kan aku duduk di SBP so jika anda adalah salah seorang SBP dan bukan one of my schoolmates memang aku akan rasa seronok jika dapat berkawan dengan SBPians yang lain. Bukan nak jadi racist tapi SBPians jugalah yang memahami keadaan dan mempunyai kenangan yang lebih kurang untuk dikongsikan bersama. Bertambah teruja jika kita dapat saling berkongsi cerita-cerita kemudian gelak bersama kerana memahami apa yang berlaku.

Dan bila ada orang yang menambah kawan di Facebook. Aku akan mengusha nama sekolah diorang.

"Sekolah Menengah Sains XXXXX"

"Okay, cantik"

Tapi, hakikatnya, kami bukannya sembang pun. Sekadar add je. Tapi ada yang pernah chat. Mostly perempuan. Lelaki jaranglah. Kadang-kadang aku ada la rasa nak sembang dengan lelaki dari SBP lain tapi aku just nak buat jadi member ja bukan nak berkapel-kapel okay?. Saja lah. Tengok kawan-kawan aku ada member lelaki dari SBPians lain, aku pun teringin laa tapi aku da jadi malas. Lantak kau lah. Nak kawan dengan aku ka or not up to you. Nak kawan dengan aku, kena accept yang aku ni lain sikit kut. ahhaahahahha

Aku penah terjerat dengan satu lelaki dari SBP juga tapi tambah I. Aku anggap kawan ja tapi dia telah membuat aku rasa teruk. Dia dari ja sekolah bagus tapi perangai tak macam dari sekolah dia pun. After sebulan kami kawan, suddenly dia dah unfriend aku and tak call dah. Aku rasa tertipu sebab dipermainkan oleh dia. Aku tak suka dia tapi aku tak suka ditinggalkan begitu sahaja tanpa apa-apa sebab so aku pun create sendiri la reasonnya. Akhirnya aku dah lali. Aku dah start benci laki otak warna. Pembawa dosa ja kat aku. Dulu, aku okay jaa. Tapi, aku dah insaf. aku tak nak lagi terlibat dengan otak warna warni. Aku rasa berdosa. Terima kasih sebab beri pengajaran kat aku.

Aku nak cerita lebih ni bukan la isi post aku yang sebenarnya.

Aku just nak bagitau.Aku masih ada perasaan memilih kawan dari sekolah mana. Sebab aku tak terbiasa bersekolah dengan bdak harian. Aku pernah gi sekolah harian tapi tak lama then aku dipanggil ke SBP.Duduk lah selama 5 tahun. Sangat lama berbanding duduk di sekolah harian yang hanya 5 bulan.

Aku rasa banyak perbezaaan antara budak harian dan budak SBP dari segi sikap. Tapi aku sebenarnya yang tidak mengetahui kut. Aku tak pergi PLKN sebab tak terpilih so aku tak tahu sangat and tak bergaul dengan ramai orang sangat. Lambat laun aku akan tinggal juga status ni so nanti bila melanjutkan pelajaran la.

Aku tak kisah sapa nak berkawan dengan aku especially perempuan. Aku open ja. Dari sekolah mana sekalipun. Tapi lelaki aku memilih. Memilih dari sekolah mana tapi itulah lelaki, Girls should be picky juga tehadap mereka. 

Tapi aku harap aku dah tak kesah. Aku tak kesah la sapa laki tu pun. Tapi aku still akan usha sekolah mana dia pergi. Aku tak kesah la sebab kami tak akan chat pun. Nanti semua ke laut juga. So it doesn`t matter anymore. Aku bahagia di samping my super awesome friends. Nia Naqila, Nurul Ain and Anis Farahani. They are SBPians and kami saling memahami dan In Shaa Allah kami akan kekalkan ukhwah kami sampai bila-bila pun. AMIN. 

Thursday, 24 April 2014

Kau dapat form 6 ye?

sapa dapat form 6, rileks laa. UPU ada lagi but kalaulah tak dapat, ni aku nak share:
tempoh pengajian yang singkat (Pro)
Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

Matrik cmnni ye?

Assalamualaikum.. Saya nak bagi nasihat dan pandangan sendiri kepada pelajar yang berminat melanjutkan pelajaran dalam jurusan sains di matrikulasi.. 
1. Kalau kamu jenis yang payah study sendiri, fikir lah 2 3 kali Sebelum masuk matrik. 
2. Kalau kamu mahu belajar di matrik sebab nampak gah, lupakan sahaja.
3. Study di matrik memang stress terutama bila nak exam. Sebab kamu perlu revise segala2nya dari chapter awal sampai akhir. 
4. Kalau kamu rasa akan menyesal sebab tolak tawaran diploma sebab kamu mahu matrik. Baik kamu tak payah sambung belajar di matrik sebab kamu akan rasa menyesal sebab masuk matrik.
5. Belajar di matrik memang pantas, kamu perlu catch up dengan apa yang kamu sedang belajar.
6. Kamu akan jarang balik rumah, kadang2 hampir Dua bulan tak balik rumah.
7. Kalau kamu jenis yang terlalu enjoy, jangan masuk matrik kecuali kamu genius.
8. Kalau kamu jenis tak mampu study lewat malam, baik kamu mula rajin2 kan diri untuk bangun study lewat malam.
9. Jangan banyak kali skip kelas atau lecture kerana kamu boleh tertinggal input yang berguna.
10. Kalau tak mampu pergi kelas dari pukul 8 sampai 5 petang, lupakan lah niat nk masuk matrik.
11. Kena pandai berjimat cermat di matrikulasi. Elaun Rm250 memang tidak mencukupi. Tapi kena pandai berjimat cermat.
12. Rajinkan diri untuk jumpa lecturer untuk bertanya soalan. Jangan malu.
13. Kena pandai bergaul dengan students dari negeri lain dan student yang berlainan bangsa.
14. Rajin kan diri beribadat kepada yang Atas.
15. Maggi dan nescafe memang menu wajib bila exam. Hehe
16. Perlu rajinkan diri buat latihan past year dari awal bukan hanya semasa mahu exam sahaja. Kena paksa diri buat sebab lecturer tidak akan paksa kamu buat.


AHMAD SUFIHAZIQ

Wednesday, 23 April 2014

Mohon clash nanti !

Harini aku dah mula start belajo bawa kereta kat litar. Almaklum lah maseh L. Harini aku kena teruk-teruk baqhang. Kena marah, kena maki and kena dua-dua. Entah la kenapa ngan aku. Jadi kurang pandai bila drive kereta. Jadi budak blur then kena maki habis habisan. Aku rasa down yang amat. Pak cik tu memanjang cakap :

"nanti fail, nanti fail, nanti fail"

sampai parking aku buat tadi, rasa macam nak empuk jaa kereta tu. Frust menonggeng melanda kot... aku rasa nak give up la la tu jugak.

dia ada bukit, parking, 3 penjuru. tapi rasa cam yakin ngn dua lagi tapi asyik salah jalan ja and stereng macam tanak pusing. Apa kehel ngan aku ni?

aku mohon in future aku akan bina kereta sendiri.

kawan aku cerita :

ohh dgn cikgu melati lg tekanan kalau melayu xpa yg lain perghh boleh nangis ow haha .

maksud dia, belajo kat pusat kereta lagee laa tekanan tapi bagi aku tekanan dah ada dah tak perlu pi kat pusat kereta tu pun tu memey nak buat aku rasa nak nangis


Aku mohon sangat sangat clash nanti bila dah pass ! Aku tara sekarang pun dengaq ja kelas, aku trauma. aku akan kena marah punya.


aku mohon clash gila gila dengan pengajar tu !

Monday, 21 April 2014

3 waktu dilarang mandi !

3 WAKTU DILARANG MANDI :

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib.
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.
Penjelasan :
A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan perkerjaan.
B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.
C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan energy kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.
Dikatakan :- ۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. ۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.  ۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. ۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. ۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. ۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan. ۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. ۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. ۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. ۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, Dikatakan juga:- ۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je... ۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga. ۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. ۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. ۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.... Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. ۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. ۞ Syaitan kata, "JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG" 

Cinta yang mana satu?

Alhamdullilah syukur Allah telah memberi rezeki pada hari. Aku telah diterima untuk dip international business di KPM. Yuran pengajian and elaun semua mara bagi. Seronok tapi, tapi, tapi, hati aku masih mengharap cintaku terhadap undang-undang diterima. That`s my real passion. Aku bubuh ja yang mara nya sebab aku rasa undang-undang tak akan membalas cinta ku. Tambah pula, yang mara nya memang meringankan beban parent aku. Undang-undang, yuran still kena bayar and duit poket pun mesti kena supply sendiri. Kena buat pengorbanan yang besar pula kalau nak bercinta ngan Law but kalau cuba bercinta ngan Bisnes, semua dia dah sedia kan so camna? Bisnes aku rasa buleh pegi sebab aku rasa aku maybe ada genetik bisnes tu dalam diri aku sebab ayah aku belajo bisnes. Dah la nak kena terima sebelum 2/5 camna? Dulu, aku yang cakap kat Nisah jangan pi kolej laaapa lah sekarang kolej juga yang aku minta. Aku takut juga sebab aku still duk menunggu yang IPG tu .Itu pun baru nak kena interview. Itu pun tak pasti tapi kerja dah pasti. Kalau aku terima yang bisnes tu, UPU aku akn terbatal kah? Aku still harap cinta Law aku terbalas tapi entah lah. Semuanya menjadi hard decision. So hard decision. I don`t know what to do. I`m bit of lost. In Shaa Allah, I will overcome this problem. May Allah give me the clue. AMIN.

Sunday, 20 April 2014

Aku tak dapat dan alhamdullilah

Hmmm, tadi gi check untuk iv upsi. Nampaknya tak dapat. Dah two down, six to go. Kalau ni bertempur, dah bangga rasanya sebab semakin berkurang ujian nya. Tapi aku? dugaan bertambah yang dengan nombor sikit tu. Dalam sudut hati aku, memang la rasa sedih. Ada orang cakap interview aka iv ni pilih based on merit. Merit aku memang tak elok pun. Cam harom lagi. Kenapalah payah sangat nak dapat satu iv jaa pun? Iv ja pun. Awat kedekut sangat nak bagi or ni memang salah aku? sebab dip bi upsi tu aku letak pilihan ketiga. Entah lah, sekarang semua benda banyak menimbulkan persoalan tapi tanpa jawapan. Misteri jaa memanjang. Aku hampa sebab aku ditolak mentah-mentah tanpa jawapan. Sikit pun tak tahu.Adakah anda okey jika ditolak mentah-mentah tanpa ada jawapan? jika aku, sorry no can do.  Patah hati aku lagi. Sebab si TESL BI yg kat Uni punya tolak cinta aku. Sebenarnya aku masih menagih cinta si TESL. Perit tapi itulah hakikatnya. Aku tak layak bagimu even pegi interview sekalipun. Hati aku luka tapi macam mana pun life must go on. Hidup tak akan terhenti camtu jaa jika kita terluka sekalipun kecuali mati. Apapun Allah Maha Mengetahui segalanya. He knows what the best for me and I believe in Him. :) Biarkan lah mimpi itu dihanyutkan di sungai. Bukan milik aku tapi milik orang lain. Jika kita berjaya rampas sekali pun , ia akan terlepas jua dari gengaman kita.

Next story;

Ada dengar tak pasal MH192? haah, itulah pesawat yang mengalami masalah itulah namun alhamdullilah, ianya selamat mendarat di KLIA semula. Sesungguhnya aku turut rasa risau kerana ia membabitkan nama negara. MAS milik Malaysia dan aku adalah salah seorang rakyat Malaysia. Jika asyik dihentam masalah, orang ramai terutama orang luar akan mula kurang mempercayai MAS atas dasar keselamatan mereka. Berharap pihak atasan perlu lebih teliti dan sangat berhati-hati selepas insiden ini. Ramai yang tak puas hati terhadap kita. Manusia sering begitu. Kerana sifat tamak dan hasad dengki, orang lain turut menjadi mangsa.Apapun, kita dapat menarik rasa lega setelah insiden ini berjaya diatasi dengan efisyen . Selepas ini juga, negara kita juga akan memerlukan juruterbang yang sangat cekap dalam mengendali masalah dalam penerbangan. Syukur alhamdullilah Allah masih memberi peluang buat mereka untuk selamatkan diri. Syukur sangat-sangat.Aku tak sanggup tengok negara yang tercinta dihujani dengan pelbagai masalah.Hati aku sayu menengoknya.Sayangilah negara kita sebab tanah air kitalah yang kita duduk sekarang, kita dapat hidup dengan penuh keselesaan teramat-amat. Jika diberi peluang untuk aku memperjuangkan untuk negara tercinta ini. In sya Allah, akanku babitkan diriku ini demi melihat saudara-saudaraku bebas menjalani kehidupan. Allah masih sayang akan Malaysia. Allahu Akbar !

Captain America !

Fuhh, lama gila tak update nye. Well, ikut mood ahh. Harini aku nak cerita punya semalam punya cerita. wakakaka. Semalam, aku pi karnival pendidikan mara. Hmph banyak swasta but adelah under mara nya such as Kolej Professional Mara , Kolej Kemahiran Tinggi Mara and Kolej Poly- tech Mara. Seriously, nak cita, KPM tu yuran pengajian free and dapat elaun RM 300 tapi kebanyakkan course dip bisnes yg ditawarkan. Aku ada la juga jumpa orang yang aku kenai. Aku ade jumpa kawan lama, Syamimi Ishak. Mimi tu dah cuti sem. Hah budak UTP weh. Stret A kay spm. Classmate lama pun jumpa cm Qayyum n Haniff Fauzan tapi besalah depa mana ingat, kita juga yang ingat depa. wakakaka. Aku jumpa gak Nani girl and the geng tapi aku segan nak tegur. Entah la kenapa. Yang tak leh belah gila2. Jeng3 sumpah tak perasan. Ada orang tegur kita yaw !

Bunyinya camni:

"Macam kenai ja, macam kenai ja"

Aku time tu duk kat kerusi, pandang orang lain pun dak. So, aku bangun la, then aku dengar suara so aku kaleh. Mak aih ! ada tiga orang school mate aku. Shahir, Elias and.... Syed !
Aku terkejut and aku tersipu malu sebab parent aku dok sebelah. Nak tegur cam tak leh ahh. Segan parent duk sebelah. Yang tak leh belahnya, Syed pakai baju or parka camtu la corak shield captain america and a topi kut and rambut cam panjang. Different gila dari penampilan kat sekolah kut. Stail kut !!! hati aku teruih berbunga. Perasan gila.Lepaih tu depa pi ja cmtu sebab aku tak cakap sikit pun. Aku nak pi kejaq depa tapi parent aku ada and kredit kat fon takda so nak pisah pun tak leh. So, lepaih la aku. Then, pegi lak ke food court.Pi la makan bihun sup sedih memikirkan terlepas golden opportunity yang ada depan mata. Somehow, Syed and his friend turun gak ke food court. Lahaii melting sekali lagi. Aimi mai sapa kat meja aku then lirikan mata aku tertarik kat dia. Dia mai gak kat food court kuttt !!! Aku sembang ngan Aimi tapi mata tu tak lepas pandang dia. Dia pun tak lepas pandang kut. Maybe la. hahahahaha. Dahla lalu kat dekat dekat meja makan aku. Hahahahaha semata-mata nak tengok aku kut. hahaha perasan. Qisti pun ada gak.Duk sebelah ja. Then, aku senyum je lah. Entah la sampai ke dak senyuman tu. HAHAHAHA. Hati aku berbunga- bunga balik tu. Nak cita kat Kiah, dia sibuk. Nak cita kat Zue, tadak kedit. Hmph. Okay. Nanti lah cita nya. Sekian .Tapi tulah frust seyh sebab tak cakap bila ada peluang. I`m melting kay.